Premenstruel sendrom (Adet öncesi sendrom)

Doç Dr. Cemil KAYA Kadın Hastalıkları, Tüp Bebek, Yüksek Riskli Gebelik, İnfertilite, Laparaskopik Cerrahi
Premenstruel sendrom (Adet öncesi sendrom)
Doç. Dr. Cemil KAYA | 10 Nisan 2017, 15:51 | 1196

Puberte dönemi hem gençler hem de ebeveynler için zaman zaman  zor geçebilmektedir. Ergenlik dönemindeki tüm bu fiziksel değişiklikler, ergenlerin kendilerini garip hissetmelerini veya duygusal sorunlar yaşamalarına neden olabilmektedir. Bir kız için, ilk adet dönemini yaşamak  fiziksel bir kilometre taşı ve bir kadın olma işaretidir. Ancak, özellikle de düzensiz adet dönemleri veya adet öncesi sendromu (PMS) gibi bazı problemlerin ortaya çıkması bu dönem genç kızlarda endişe ve korkuya neden olabilmektedir.PMS, pek çok genç kızın adet öncesi dönemlerinden hemen önce ortaya çıkan  fiziksel ve duygusal değişiklikleri içerir; örneğin:

- sivilce-akne
- Şişkinlik
- Yorgunluk
- Sırt ağrısı
- Acıyan göğüsler
- Baş ağrısı
- kabızlık
- ishal
- yemek isteği
- Depresyon veya mavi his
- Sinirlilik
- Konsantrasyon zorluğu
- Stresle çalışma zorluğu
- Gergin veya endişeli hissetmek

PMS, genellikle adet dönemi başlamadan önceki 7 gün boyunca en şiddetli  durumdadır ve adet başladıktan hemen sonra kaybolur.PMS'nin kesin nedeni bilinmemekle birlikte, vücudun hormon seviyelerinin değişmesi ve beynin kimyasal düzeylerinin değişmesi nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Adet döngüsünün ikinci yarısında vücuttaki progesteron miktarı artar. Daha sonra, periyodun başlamasından yaklaşık 7 gün önce, progesteron ve östrojen düzeyleri düşmeye başlar.Bazı kızların vücutları bu hormon değişikliklerine diğerlerinden daha duyarlı görünmektedir. Belirtileri şiddetli veya normal günlük faaliyetlerine etkiliyorsa yardım için kızınızın doktoruyla konuşun.

Diğer durumlar
Kramplar


Çoğu kız, dönemlerinin ilk birkaç gününde abdominal kramp yaşar. Prostaglandin, vücutta uterus sözleşmesinde düz kası yapan kimyasal maddelerden kaynaklanır. Bu istemsiz kasılmalar donuk veya keskin ve şiddetli olabilir.İyi haber, krampların genellikle yalnızca birkaç gün sürmesidir.


 
Sevgiyle kalın
Doç.Dr.Cemil Kaya