Histeroskopi rahimin içindeki problemlerin tanı ve tedavisi için kullanılan görüntüleme sistemidir. Histeroskop ışıklı, teloskop şeklinde bir alettir.
Histeroskopi Niçin Yapılır?
Histeroskopi aşağıdaki durumlarda kullanılabilir;
- Rahim içi yapışıklıkların açılması için
- Anormal uterin kanamalar için
- Arka arkaya 2 veya daha fazla düşük yapan kadınlarda problemin tanısı için
- RIA çekilmesi için
- Doğum kontrolü amacıyla , her iki fallop tüpünün ağız kısmına kalıcı tıkaçlar yerleştirmek için.
- Rahim içi miyom ve poliplerin alınması için
Histeroskopi Nasıl Yapılır?
Histeroskopi ofisi veya ameliyathanede yapılabilir. Öncelikle vagina içine bir spekulum yerleştirilir. Daha sonra histeroskop, serviksten geçirilip uterusun içine yerleştirilir. Uterusun içini görebilmek için karbondioksit gazı veya sıvı medyalar kullanılarak uterus şişirilir. Bu genişleme rahimin iç yüzeyininin görülmesi ve değerlendirmesini sağlar. İşlem sırasında kullanılan sıvı miktarı dikkatle takip edilir. Eğer biyopsi veya başka bir işlem yapılacaksa diğer aletler histeroskopun içinden yerleştirilerek kullanılabilir.
İyilişme Dönemi
İşlemden sonraki birkaç gün boyunca hafif kanamalı bir akıntı ve kramp şeklinde kasık ağrı olabilir. Aşırı kanama , yüksek ateş veya şiddetli ağrı olursa tekrar durumun değerlendirlmesi gerekir.
Riskleri Nelerdir?
En sık izlenen problem histeroskopun cerviks veya uterusu zedeleyerek kanama yapmasıdır, çok nadiren işlemde kullanılan fazla sıvının kan dolaşımına geçmesidir. Çok nadir olarak histeroskopi ciddi sorunlara neden olabilmektedir.
Düşük-Abortus: Erken dönemde gebelik kaybı
Spekulum: Vagina içini görmek için kullanılan tıbbi alet.
Uterus-Rahim: İçinde bebeğin büyüyeceği kas dokusundan oluşan organ.