Fetal Monitorizasyon

Doç Dr. Cemil KAYA Kadın Hastalıkları, Tüp Bebek, Yüksek Riskli Gebelik, İnfertilite, Laparaskopik Cerrahi
Fetal Monitorizasyon
Doç. Dr. Cemil KAYA | 28 Mart 2017, 16:43 | 1472

Fetal monitorizasyon , doktorunuzun doğmamış bebeğinizin anne karnındaki sağlık durumunu kontrol etmesinin bir yoludur. Doğum ağrıları varken ve doğum sırasında kullanılır. Bazen bu takip gebelikte daha erken dönemlerde yapılabilir. Bu takibin yapılması bir problemin ortaya çıkmasını engellemez. Fakat doktorunuzu bebeğinizin sağlık durumu hakkında uyarabilir. Değişik monitorizasyon yöntemleri vardır. Her yöntemin kendi avantajları veya dezavantajları vardır.

Doğum Ağrıları Sırasında Monitorizasyon Neden önemlidir?

Bu takibin yapılması bebeğinizin sağlıklı doğmasına yardım etmektedir. Eğer doktorunuz doğum eylemi sırasında monitorizasyon yapmak isterse endişelenmeyiniz bunu bebeğinizin sağlığı için yapıyor. Bunu yapmak bebekte bir problem olduğu anlamına gelmez. Doktorunuzun bebeğinizin sağlık durumu anlamasının en kolay yolu budur.

Monitorizasyon Ne Zaman Yapılır?

Hastaneye yatırılan tüm hastalara kısa bir süre için monitorizasyon yapılmaktadır. Anne adaylarının büyük bir kısmına doğum eylemi sırasında bu takip yapılmaktadır. Aşağıdaki durumlarda doğum eyleminizin tamamı boyunca monitorizasyon yapılır:

* Doğum eylemini indüklemek için suni sancı (Synpitan ampul vb ilaçlar) veriliyorsa.
* Diyabetes mellitus (şeker hastalığı), Gestasyonel Diyabet (Gebelik Şekeri), Hipertansiyon, Kalp Hastalığınız varsa.
* Epidural anestezi ile doğum yapıyorsanız
* Şimdiki gebeliğiniz sorunluysa veya önceki doğumlarınızda sorun yaşadıysanız.
* Doktorunuz veya doğum eylemini takip eden ebe istediği zaman. Bu durumu doğum öncesinde doktorunuzla konuşabilirsiniz.

Monitorizasyonun Tipleri Nelerdir?
Fetal Kalp Atımları Nerdeyse tüm anne adayları ve doğum sırasında anneyi destekleyen kişiler (genellikle baba adayları) bebeğin kalp atışlarını dinlemeyi çok rahatlatıcı bulurlar.

Kalp atışları iki şekilde takip edilir:

1. Vücudun dışından, karın üzerine elastik bir kemer ile bağlanan transducer ile kalp atışları takip edilir. Transducer bebeğin kalp atışlarını bulur ve sayar. Bebek hareket ettikçe bu transducer in yeri değiştirilir. Bu monitorizasyon sırasında sürekli yatmanız gerekir.

2. Vücudun içinden ölçmek için özel bir alet yapılmıştır. Bu alet bebeğin başına vaginal yoldan yerleştirilir. Alete bağlı olan tel, bacağınıza yapıştırılır ve ucu bir monitöre bağlanır. Böylece tüm doğum eylemi sırasında bebeğiniz direk olarak izlenir. Bunu kullanabilmek için rahim ağzınızda açılma olması gereklidir. Bu açılma olmadan bebeğin başına ulaşmak mümkün değildir. Ayrıca bu aleti kullanabilmek için su kesenizin açılmış olması gereklidir. Bu alet sizinle birlikte hareket ettiği için sürekli yatmanıza gerek yoktur.

Uterus Kasılmaları

Kasılmalar yani doğum ağrıları, doğum eyleminin önemli bir bölümünü oluşturur. Bu kasılmalar takip edilerek doğum eyleminizin nasıl ilerlediği takip edilmektedir. Doğuma hazırlık kurslarında bu kasılmaların nasıl takip edileceği ve nefes teknikleriyle nasıl rahatlayabileceğiniz öğretilmektedir.

Kontraksiyonlar iki şekilde takip edilebilir: 

1. Vücudun dışına, karnınızın üzerine basınca duyarlı bir alet yerleştirilir. Bu aletin adı toko'dur. Elastik bir kemer ile karnınıza yerleştirilir. Kontraksiyonlarınızın hangi sıklıkta olduğu ve ne kadar sürdüğü bir kağıt üzerine kaydedilir. En çok tercih edilen yöntemdir

2. Rahiminizin içine bebeğin hemen yanına ince ve yumuşak bir tüp yerleştirilir. Bu da benzer bir şekilde kasılmalarınızın sıklığı, ne kadar sürdüğü ve kuvvetini ölçer. İnternal (içeriden) monitorizasyon denen bu yöntemi kullanmak için su kesenizin açılmış olması gerekir.


Telemetry

Bazı hastaneler, hastayı uzaktan takip etme imkânına sahiptir. Bu alet ile bebeğinizin kalp atışları ve rahiminizin kasılmaları, hastanedeki doktorlar tarafından sürekli olarak takip edilebilir. Bu özellikle doğum eyleminin ilk dönemlerinde uygundur ve gebeye etrafta dolaşma hatta evinden takip olma imkanı verir. Şu anda ülkemizde bu yöntemi kullanan bir klinik yoktur.